Café NL

mei - 31 - 2016
leeszaal

cafe nl 2016 nlcafe nl 2016 eng  

Elke dinsdag van 17.00 tot 19.00 en zaterdag van 14.00 tot 16.00 verandert de Leeszaal even in Café NL. Café NL wordt gecoördineerd door Fatima el Yoesfi.  

Bij Café Nl draait het om een prettig gesprek tussen nieuwkomers en mensen die de Nederlandse taal beheersen. Doel van Café NL is om de taal beter te leren, maar ook om Nederland, Rotterdam en Rotterdammers beter te leren kennen. In de Leeszaal kan je altijd wel een gesprek voeren, maar er moet ook een zekere rust zijn om te lezen en te werken. Tijdens Café NL mag de geluidsknop wat harder aanstaan. Dan zitten overal in de Leeszaal gemixte groepjes van nieuwkomers en ervaren Rotterdammers met een kopje thee, koffie of iets anders met elkaar te praten. Waarover? Ja, dat bepalen ze zelf, net zoals in een gewoon café.

Sanjana (27) uit Nepal, Dikran (31) en Ibrahim (36) uit Syrië, Murat (28) uit Oost-Turkestan, Yohannes (27) uit Eritrea en de andere mannen en vrouwen van de lesgroep hebben er zin in en nodigen bij deze alle Rotterdammers uit om langs te komen. We gaan natuurlijk Nederlands spreken met elkaar, maar u hoeft niet perfect Nederlands te spreken. U moet het vooral leuk vinden om kennis te maken met nog onbekende anderen en om uw kennis met hen te delen.

11 Responses so far.

 1. Adam Fontaine schreef:

  Ik zal het mooi vinden om deel te nemen. Ik ben een Canadees die sinds januari 2014 in Nederland woon samen met mijn Australische vriendin.

  Ik zit nu in een taalcursus op het niveau B1+ bij de VU Rotterdam. Ik werk ook in de haven en heb altijd Nederlands mensen om me heen. Maar, ik voel me te langzaam met mijn spreken en dat mijn woordenschat is te klein.

  Ik wil graag mijn Nederlands verbeteren door Leeszaal Rotterdam West!

  • leeszaal schreef:

   Beste Adam,

   je bent van harte welkom. Gedurende de zomervakantie is Café NL alleen op zaterdag van 14.00 tot 16.00.
   Vanaf 23 augustus gewoon weer twee keer in de week, dus naast de zaterdag ook weer op dinsdag van 17.00 tot 19.00.

   groet,
   Leeszaal Rotterdam West

 2. Pieter Termeer schreef:

  Er is in Rotterdam-Zuid ook al Café NL maar dan op kleinere schaal Salah een wijkbewoner oorspronkelijk uit Syrië doet dat met bezoekers in de leeszaal .

 3. Guus Vreeburg schreef:

  Ik las in De Corresponent over een prachtig initiatief op de schaal van heel Nederland: ‘Hoe kom je in contact met een vluchteling? En meer vragen over Nieuw in Nederland beantwoord’; zie: https://decorrespondent.nl/5348/hoe-kom-je-in-contact-met-een-vluchteling-en-meer-vragen-over-nieuw-in-nederland-beantwoord/48220958632-f7db0278

 4. Rudolf Ferdinand pfaff schreef:

  Elke woensdagmiddag van 13 tot 15 uur is er ook een conversatiegroep Nederlandse taal in Café-NL
  Aanwezig zijn de taalhulpen, Hans, Hetty, Reina en Rudolf

  • Adrian schreef:

   Hello, Im looking to learn some dutch my current level is cero, but willing to learn. What are the best options for me?

   • leeszaal schreef:

    Hi Adrian,

    you can either join in with Cafe NL (tuesday from 17.00 till 19.00 or saterday from 14.00 to 16.00), or join the conversationgroup on wednesday from 13.00-15.00. All groups are informal conversations groups. If you want to take a regular course, I wouldn’t know about them, but the people involved in the different conversations group will be able to point you in the right direction.

 5. Alan schreef:

  Ik ben Alan, Ik woon sinds 1 jaar afkomstig uit Syrië in Rotterdam. Ik wil graag mijn spreekvaardigheid verbeteren. Ik wil graag deelnemen. Moet ik me aanmelden?