Wat moeten we met De mensengenezer van Koen Peeters (Turnhout, 1959)? Het is in een aantal opzichten een intrigerend boek en ook al is het geen pageturner, het is toch een boek dat je niet loslaat. Maar waarom eigenlijk? Het plot is niet heel spannend, de opbouw traditioneel, het begint bij a en eindigt bij z. De stijl van het boek is vrij onopvallend, en zelfs droog te noemen. Bij de meeste boeken weet de hoofdredacteur van De Leesclub van Alles, Roeland Dobbelaer, snel wat hij er van vindt. Bij De mensengenezer heeft hij dat niet.

Het boek is losjes gebaseerd op gesprekken die Koen Peeters had over de jeugd van de Leuvense antropoloog Renaat Devisch. De roman gaat over het katholicisme in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Over een jongeman op zoek naar zijn rol in het leven. Over de relatie tussen een westers land en zijn ex-kolonie, Congo in dit geval. Over westers geloof en over de Afrikaanse manier van geloven. Over volwassen worden, als intellectueel. Over het geloof loslaten en achter je laten. Maar wat weten we nu na dit boek? Wat moeten we er mee? Dobbelaer: “Misschien is het mooie aan het boek, dat het zo raadselachtig is.”

Op deze avond van De Leesclub van Alles wil Roeland Dobbelaer in gesprek over dit boek. Dobbelaer, die zelf opgroeide in een traditioneel katholiek gezin in Limburg (en jaren misdienaar was), maar Vlaamse roots heeft, herkent veel uit De mensengenezer. Het katholicisme uit die tijd en de sfeer op het Vlaamse platteland. Daarover wil hij vertellen, maar ook over het gemis van een leven zonder geloof. Ook daar gaat De mensengenezer over.

We kijken waar we uitkomen, 20 november. Het wordt een avond over katholicisme, over geloof en van je geloof vallen, over literatuur, over Afrika.

(We zoeken nog iemand die uit Congo komt of daar heeft gewoond of gewerkt. Heb je belangstelling om jouw ervaring te vertellen tijdens deze avond? Laat het ons weten! Stuur een mail naar info@deleesclubvanalles.nl)

aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
locatie: Leeszaal Rotterdam West, Rijnhoutplein 3, 3014 TZ Rotterdam
entree: € 11,50 (incl. 2 drankjes)
entree studenten: € 6,50 (incl. 2 drankjes)
boek: De mensengenezer van Koen Peeters
gasten: Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur DLVA
moderator: Hans van Dam, filosoof en filmmaker
einde avond: rond 22.00 uur

Comments are closed.