Frieda Crooy, Hans Nieuwstraten en Miki Koster vertellen over hun verzamelingen.

Voor Hans begon het met een zakatlasje dat hij als kind van zijn oma kreeg. Jaren later, op vakantie in Hongarije, werd hij gegrepen door de mooie kleuren en afbeeldingen in de atlassen die daar voor een prikje te koop waren. Het werd het begin van een grote verzameling.

Frieda’s moeder was bibliothecaresse en bracht afgeschreven boeken mee naar huis, waaronder die “voor oudere meisjes”. Als jong volwassene vond ze op een rommelmarkt het boek ‘Moeders Oudste’, dat haar meenam naar vroegere tijden. Het werd het begin van een verzameling  meisjesboeken die geschreven zijn tussen 1900 en 1970.

Miki was als kind gefascineerd door een boek over kinderen die voor zichzelf moesten zorgen. Misschien was dat de reden waarom  jaren later, in Engeland, haar aandacht werd getrokken door een boek over een stel dat de stad verlaat en een boerderijtje begint. En daar bleken er nog veel meer van te bestaan. „Ik vertrek” in de jaren ’50 en ’60, met heel weinig geld.

De lezing begint om 19 uur en is gratis. Om 18 uur wordt door de Wereldvrouwen voor 7,50 Euro een maaltijd geserveerd. Aanmelden tot een dag van te voren bij mieke@quasi-modo.nl

Na de lezing wordt in samenwerking met IFFR Traveling Cinema de film „10 to 11” (2009) van Pelin Esmer vertoond. Over het lot en leven van een oude man en superverzamelaar in Istanbul. Gebaseerd op een bestaande persoon en (overvol) appartement. De film duurt 110 minuten. Zie ook: https://iffr.com/nl/literaire-maaltijden-pelin-esmer%E2%80%99s-10-to-11

En dan nog een tip voor de liefhebbers: in het Nieuwe Instituut is momenteel een tentoonstelling (“Finders Keepers”) met verzamelingen van alledaagse voorwerpen.

Comments are closed.