Paul Kortman over ‘Alleen in Berlijn’  van Hans Fallada.

‘Alleen in Berlijn’ is een betoverend boek. Een indringend portret van het leven van gewone Duitsers in de oorlog. Het verhaal draait om mensen die goeddeels in Berlijn wonen en werken. Hoe gewoon die Berlijners ook zijn, Fallada beschrijft ze in vele maten en soorten. Een enkeling is lief en naïef, anderen zijn revolutionair en strijdhaftig, gluiperig, bruut of nietsontziend sadistisch, en vaak ook enkel plichtsgetrouw. Fallada beschrijft gedetailleerd hoe de oorlog doordringt tot in de kleinste poriën van het leven van zijn personages.

Zelf is Hans Fallada, eigenlijk Rudolf Ditzen, ook een gemankeerd mens. In de tijd van ‘Alleen in Berlijn’ heeft hij moeite het in zijn hoofd allemaal op een rijtje te houden. Hij bevindt zich in een gevangenis. Dat verhindert hem niet het boek in vier weken te schrijven, De oorspronkelijke fraaiere titel luidt: ‘Jeder stirbt für sich allein’. In 1947, kort na het inleveren van het manuscript, sterft hij in stijl met de titel van zijn boek.

Het boek heeft lange tijd nauwelijks aandacht gekregen, pers en publiek vinden het niet bijzonder. Tot er in 2009 een Engelse vertaling en een lovende recensie in NYTimes verschijnt. Lezers en critici zien dan ineens het bijzondere van het boek.

Er is in 2016 een Engelstalige film van het boek gemaakt, waarvan mogelijk fragmenten getoond worden.

De lezing begint om 19.00 uur en is gratis. Om 18 uur wordt een maaltijd geserveerd door De Wereldvrouwen. Kosten € 7,50. Aanmelden kan (tot 1 dag tevoren) via mieke@quasi-modo.nl.

 

Comments are closed.