Literaire Maaltijd: Toni Morrison

mrt - 10 - 2017
leeszaal
Paul Kortman over Beloved (Beminde) van Toni Morrison
Het verhaal speelt in de Verenigde Staten van rond 1860. Beloved is een jong meisje dat door haar moeder vermoord is. Die moeder, Sethe, tracht zo te voorkomen dat ze moet terugkeren naar de slavenplantage waar zij ernstig mishandeld is. Na de moord jaagt Beloved in het huis waarheen ze gevlucht zijn als een klopgeest iedereen de stuipen op het lijf. Een man, een oude bekende uit de slavenplantage, weet de geest te verjagen. Snel daarna keert Beloved terug in de gedaante van een jonge vrouw die toevallig langskomt. Haar gedrag wordt steeds bedreigender voor Sethe en de man. Uiteindelijk verdwijnt ook de tweede Beloved.
Het verhaal wordt niet chronologisch beschreven, maar in een reeks samenhangende fragmenten. Zo is er een hoofdstuk waarin de levend dode dochter haar situatie beschrijft in de babbeltaal van een klein kind.
In geweldige taal beschrijft Morrison het slavenleven uit die tijd. De gruwelijkheden en vernederingen, maar ook de liefde en seksualiteit. Het boek maakt begrijpelijk hoe de zwarte Amerikanen en hun cultuur doordrongen zijn van het slavenverleden. Daardoor vervalt het verhaal nergens tot een oppervlakkig cliché over het slavenleven en storen bepaalde ongeloofwaardigheden niet echt.
Van het boek is een film gemaakt met Oprah Winfrey als Sethe. Toni Morrison (86) is dé Afro-Amerikaanse schrijfster van de VS. In 1993 wint ze voor haar gehele oeuvre, maar met name voor Beloved, de Nobelprijs. Wie het boek leest begrijpt waarom.
Vooraf wordt door de Wereldvrouwen een maaltijd geserveerd voor € 7,50 (pinnen is niet mogelijk) om 18 uur, waarvoor u tot 11 uur woendag 15 maart kunt reserveren via email arend512@planet.nl.

Comments are closed.