Van 11 tot 15 oktober vindt het Arab Filmfestival plaats in Cinerama. Het Arab Film Festival is een artistieke vrijplaats waar een genuanceerd beeld van de culturele, politieke, sociale en artistieke situatie in Arabische landen wordt getoond en films worden geprogrammeerd rondom actuele thema’s van de Arabische gemeenschap in Europa. Voor dat het festival los barst kun je al 2 dagen in de stemming komen in de Leeszaal.

Zaterdag 7 oktober om 16.00 uur, aansluitend op Café NL:

Korte films over poëzie”

Summits van Mohamed Khalel

A sadness by any other name, van  Reem Al-Shihabi
I Am Vertical, van Hamda Al Qassimi
I SAY DUST van Darine Hotait
Travelling book, van Resmi Al Kafaji

En fragmenten van Syrische en Palestijnse film uit het festivalprogramma

Zondag 8 oktober 11.00 uur

Open workshop

Kunstenaars van verschillende disciplines en achtergronden werken samen aan een kunstinstallatie rondom de sleutelwoorden van het festival: Geloof en Kunst … Woorden en Beelden… Gedachten en communicatie … inzicht en expressie.

Wat betekent geloof in het Nederlands en wat betekent El imaan ‫الايمان  in het Arabisch? Woorden dragen betekenissen en gedachten, soms worden grote gedachten in een woord gevat, maar lukt het wel altijd om je gedachten te verwoorden? En omgekeerd: zijn we meer in woorden gaan geloven?

Al-Nafari, een Sufi-dichter, schrijft:

‫كلما اتسعت الرؤية ضاقت العبارة

Hoe groter je visie hoe kleiner de kans om die in woorden te uiten.

Nietzsche zegt: “Wir werden Gott nicht los, weil wir noch an die Grammatik glauben.”

Wij komen niet los van god, omdat we nog steeds in grammatica geloven.

 

Rosh Abdelfatah (Arab Film Festival) en Jessy Rahman (Quartair Contemporary Art Initiatives, The Hague) nodigen u uit om te kijken, te denken, te praten en te maken.

 

 

Comments are closed.