17 februari: Film- en debatavond over wonen

17 februari: Film- en debatavond over wonen

Geen categorie
Aktiegroep Oude Westen organiseert in de Leeszaal een film- en debatavond over de ontwikkelingen op de woningmarkt. Over prijsopdrijving door beleggers en manieren om de huur- en koopwoningen in het Oude Westen en in Rotterdam als geheel betaalbaar te houden. Programma 17.00 – 18.30 uur: film Push.  In deze documentaire (Nederlands ondertiteld) wordt het werk gevolgd van Leilani Farha, de Speciale rapporteur voor het recht op huisvesting van de Verenigde Naties. Zij bezoekt over de hele wereld bewoners en wijken die last hebben van het offensief van beleggers en ze praat met activisten, gemeenteraadsleden, burgemeesters en regeringsleiders over wat ze kunnen doen om het Recht op Wonen te handhaven. 18.30 – 20.00 uur: tijd om na te praten en ergens iets te eten. 20.00 – 22.00:  column van Tineke Speksnijder…
Meer info
25 oktober – PuntKomma Muziek: PROTEST

25 oktober – PuntKomma Muziek: PROTEST

Geen categorie
Achter ‘protest’ komt ‘song’ (en ‘mars’), en ze zijn allebei terug van weg geweest. Vijftig jaar geleden waren het bijvoorbeeld Billy Holiday met ‘Strange Fruit’, Bob Marley met ‘Get up, Stand up’. Theodorakis in Griekenland, Mahmoud Darwish in Palestina.  Op deze protestavond zoeken we in hedendaagse ‘protestsongs’ over de hele wereld naar historische referenties en zoemen we in op de tekst in relatie met muziek en beeld. Er is veel muziek, met uitleg. En wie weet, lukt het ons om een protestsong te maken voor de volgende klimaatmars.
Meer info
De knoppen van de toekomst // 19 september

De knoppen van de toekomst // 19 september

agenda
Vroeger was alles beter, kenden we al. Later wordt het nog slechter, is iets van de laatste jaren. Hoe komt het dat er tegenwoordig zoveel doemdenken in onze toekomstbeelden zit en hoe terecht is dat? Een Belgische filosoof en een Nederlandse historicus schreven er een boek over en gaan er met elkaar over in discussie. Uit de collectie van de Leeszaal worden literaire voorbeelden gegeven. Verwacht geen antwoorden, wel een bedenkwaardige avond.
Meer info
Donderdag 13 juni: Literaire Maaltijd

Donderdag 13 juni: Literaire Maaltijd

Slider
Elizabeth van Driel over haar autobiografische boek ‘Sterrenkijker’ Het nog te verschijnen boek ‘Sterrenkijker’ is een autobiografische vertelling van wijkbewoonster Elizabeth van Driel (Brielle, 1963). Sterrenkijker (een boreling die met het gezichtje hemelwaarts gericht ter wereld komt, de blik reikend naar wat achter de horizon ligt) is het relaas van het leven van een doorsnee gezin in het achterland van Rotterdam. Door de ogen van Lizzy zien we hoe de familieleden omgaan met de niet altijd alledaagse keuzes die Lizzy stilaan in haar leven maakt. Het beschrijft een bij tijd en wijle eenzame zoektocht waarin kleur bekennen onvermijdelijk leidend wordt. Als Lizzy opgroeit en volwassen wordt, bepalen onverwachte ontmoetingen en onvoorspelbare wendingen keer op keer haar bestaan. Daarbij wordt zij gedreven door een nieuwsgierigheid die haar in uitzonderlijke situaties van…
Meer info
Benefietavond voor Jemen – 11 juni

Benefietavond voor Jemen – 11 juni

Slider
Net als vorig jaar organiseert de Rotterdamse afdeling van de Internationale organisatie van medische studenten weer een benefietavond in de Leeszaal. Ze mobiliseren hun hele netwerk om een aantrekkelijk programma met muziek, spoken word, dans, fotoshoot etc. neer te zetten, allemaal voor het goede doel. Deze keer een hulpactie voor kinderen in Yemen.
Meer info