Literaire Maaltijden – voorjaar 2020

Voorjaar, dus weer tijd voor een nieuwe serie Literaire Maaltijden. En we durven zelf wel weer te stellen dat er een smakelijk programma is samengesteld.

Voordat we daar mee over zeggen de praktische kant: de formule van de Literaire Maaltijden is ongewijzigd. Om 18.00 wordt een maaltijd geserveerd door de Wereldvrouwen voor € 7,50. Deze kunt u tot één dag van tevoren bestellen bij Mieke Romijn: mieke@quasi-modo.nl
De lezing begint om 19.00 en is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Het programma

5 maart – Josien Hofs vertelt over de vorig jaar verschenen indrukwekkende eerste roman ‘Draaidagen’ van de Rotterdamse Bianca Boer. ,,Het is een goed geschreven gelaagde roman over film, de tweede wereldoorlog en jodenvervolging, coming of age en zorg voor elkaar. Eerder schreef Bianca Boer dicht- en verhalenbundels. Een rijk boek waarvoor veel onderzoek is gedaan en waar tegelijk geen woord te veel in staat. Vanuit meerdere invalshoeken interessant,‘’ aldus Josien Hofs.

12 maart – Centraal staat deze bijeenkomst het boek ‘Flippo en het spel om de knikkers’ van schrijver Leendert Jan van Doorn. De schrijver zelf vertelt het schokkende verhaal over een creatief fenomeen. ,,Uitvinder Hans Zandvliet ontketende een wereldwijde rage, verdiende tientallen miljoenen met de plastic flippo en belandde uiteindelijk in de bijstand,‘’ aldus Leendert Jan van Doorn.

19 maart – Tachtigers en jonge geesten Kees Koppenaal en Eddy Geerlings zijn ‘kunstenaars van het leven’. De eerste vertelt deze bijeenkomst over opmerkelijke keuzes, die hij maakte in zijn leven, en draagt voor uit zijn eigenzinnige debuut en verhalenbundel ‘Zonsondergang in Zaachila’. Regisseur Eddy Geerlings van het onvolprezen gezelschap De Onderneming Theaterprodukties draagt voor uit één van zijn door het publiek gekozen ‘Romannetjes’ en leest en zingt onder meer met begeleiding van zijn gitaar ‘vrolijke soms ondeugende gedichtjes’.

26 maart – Beatle Paul McCartney leeft niet meer. Maar de popicoon kwam samen met een liftster om bij een verkeersongeval in 1966. Een stand-in zou daarna zijn plaats hebben ingenomen en schreef daarover het boek ‘The Memoirs of Billy Shears’. Deze bijeenkomst bespreekt Anna Penta aan de hand van teksten, beelden en geluid de samenzweringstheorie rond McCartney. ,,Paul McCartney werd opgevolgd door een valse ‘Paul’. Waar, of slechts één van de vele conspiracy’s rondom de Beatles? William Shepherd, alias Billy Shears, schreef er in ieder geval een opmerkelijk overtuigende werk over,’’ aldus Anna Penta.

2 april – ‘De meester en Margarita’ van Mikhail Boelgakov was inspiratiebron voor de Rolling Stones, Patti Smith en De Kift. Daniël Steneker vertelt over het meesterwerk met beelden en muziekfragmenten. In de burleske vertelling over Moskou houden de duivel en zijn trawanten flink huis. Het boek staat in Rusland hoog op de lijstjes van beste boeken aller tijden. Vaak nog boven Tolstoj en Dostojevski. Het is talloze malen bewerkt als theatervoorstelling, film, opera en er zijn naar verluid meer dan 250 liedjes op het boek gebaseerd.

9 april – Liefde voor papier heeft Guusje Houwen, ontwerper bij de Rotterdamse uitgeverij Trichis. Ze zet duurzaamheid in als creatief concept en maakt ontwerpkeuzes op basis van inktbezetting en formaat. Papier wordt steeds vaker hergebruikt en gebleekt. De ontwerper vertelt vanavond over welke producten daarbij worden gebruikt en wat de grenzen zijn zodat het proces niet ten koste gaat van de verkoopbaarheid en leesbaarheid van het boek of blad.

16 april – ‘Julia Jonkers – single en hartstikke zwanger’ is de semi-autobiografische roman van schrijfster Kim Bonefaas. Haar ontroerende en bij vlagen heel grappige grotendeels in Rotterdam spelende boek gaat over een jonge vrouw die ongepland zwanger wordt, in de steek wordt gelaten door de biologische vader en vervolgens besluit om de baby te houden. De schrijfster leest vanavond voor en vertelt over volwassen worden en vriendschap.