26 november – Literaire Maaltijd – De meester en Margarita

Stalinistisch Moskou wordt geteisterd door de duivel en zijn trawanten. Tegelijkertijd probeert een jonge vrouw wraak te nemen op de censoren die haar geliefde in een gesticht hebben doen belanden. En dan is er ook nog een alternatief evangelie, gezien vanuit de ogen van Pontius Pilatus. Dit komt allemaal samen in De meester en Margarita, de even bizarre als briljante roman waar Mikhail Boelgakov van 1928 tot aan zijn dood in 1940 aan werkte. 

Pas een kwarteeuw later werd het boek voor het eerst gepubliceerd, zij het in zwaar gecensureerde vorm. Sindsdien is Boelgakovs boek een wereldwijde klassieker geworden, getuige de vele verfilmingen, theaterbewerkingen, hoorspelen, balletten, stripboeken en muziekstukken (van Ennio Morricone tot aan The Rolling Stones) die erop zijn gebaseerd.  En dat voor een boek dat welbeschouwd niet eens helemaal voltooid is. 

Wat is de (zwarte) magie van het boek? Waarom werd het, ook buiten de Sovjet-Unie, zo’n culthit? En hoe is het boek vandaag nog relevant? Daniël Steneker gidst je, aan de hand van beeld- en geluidsfragmenten, door deze diabolische vertelling. 

Aanvang maaltijd: 18:00

Aanvang lezing: 19:00

Opgeven voor lezing (en eventueel de maaltijd) kan, tot een dag van te voren, door een mail te sturen aan Mieke: mieke@quasi-modo.nl 

Mocht de maaltijd en de lezing vanwege strengere coronamaatregelen niet door kunnen gaan, dat laten we dat per mail weten aan de aanmelders.