Over het brengen van boeken

In het begin waren we in de Leeszaal blij met bijna alle boeken die er werden gebracht. We hadden nog niets en we wilden een collectie opbouwen waarmee we lezers echt iets te bieden hadden. Inmiddels ís die collectie er. Wie voor het eerst in de Leeszaal komt is meestal verbaasd over de ruime keus die we hebben. Wie nog nooit geweest is moet maar eens komen kijken.

Maar nu hebben we een beetje een luxe-probleem: we hebben zoveel boeken gekregen dat de kasten vol zijn. Wat we nu doen is minder mooie en minder gangbare boeken uit de kast halen als er mooiere, bruikbaarder boeken binnenkomen. De minder mooie zetten we in het ‘magazijn’, als reserve. Maar ook dat magazijn is een keer vol. Daarom gooien we ook boeken weg. We doen dit niet zomaar, maar we doen het wel. Vergeelde, kapotte, vijftig jaar oude boeken van schrijvers die nu niemand meer iets zeggen, die gaan naar de papiercontainer. Of we zetten ze klaar voor een kunstenaar die er misschien iets mee gaat maken.

En daarom is dit het verhaal zoals we het graag verteld zien:

Je ouwe boeken kun je nog steeds kwijt in de Leeszaal. Soms zijn we er blij mee, soms niet zo erg. Met redelijk recente literaire, spannende, romantische ‘leesboeken’ die er nog goed uitzien, zijn we altijd blij. Met recente kinderboeken die er nog goed uitzien zijn we zelfs érg blij. Met niet al te oude non-fictie, bijvoorbeeld kookboeken, tuinboeken, opvoedingsboeken of boeken over politiek, zijn we ook blij. Blijf die dus vooral brengen!

Met oude, vergeelde boeken van onbekende, gedateerde auteurs zijn we niet zo blij. Dus breng die maar liever niet. Kijk zelf eerst even kritisch naar wat je van plan bent te brengen: zou iemand er nog belangstelling voor hebben? Zijn het boeken van een rommelmarkt die niemand wilde kopen? Dan zijn het waarschijnlijk boeken die niemand wil lezen. De Leeszaal heeft er dan ook niks aan. Dat is jammer, maar het is niet anders.
Als je denkt: dat weet ik niet precies, wat nog bruikbaar is, dan mag je dat ook door ons ons laten uitzoeken. Maar dan moet je er geen moeite mee hebben dat wij soms boeken weggooien.

We hopen dat dit een beetje verhelderend was. Vraag anders gerust om nadere uitleg.

ps: En kom natuurlijk vooral ook weer boeken halen om te lezen!

5 thoughts on “Over het brengen van boeken

 • Helmy Ham

  Hallo,

  Ik zou graag boeken willen brengen naar de leeszaal. Ik heb veel vmbo examenbundels 2016/2017, verkeersregels brommerrijbewijs en redelijk nieuwe romans zoals John Boyne ‘De jongen op de berg’. Als jullie geinteresseerd zijn, zou ik de boeken op zaterdag kunnen brengen?

  Met vriendelijke groet,

  Helmy

 • Maggy

  Hallo Leeszaal,

  Een tijdje geleden ben ik vanuit Den Haag bij jullie langs geweest en ik waande me een kind in een snoepwinkel! Allemaal boeken die ik graag lees, die je ook nog eens gratis mocht meenemen. Maar als ik jullie commentaar lees over overtollige boeken die jullie zelfs weggooien, vrees ik dat mijn genre romans inmiddels verbannen is uit de Leeszaal. Het gaat om Witte raven-pockets van uitgeverij West-Friesland. En verder was er een apart kast aan de linkerwand (als je binnenkwam) met hele oude banden, vermoedelijk boeken uit de jaren dertig van de vorige eeuw.
  Betekent dit dat mijn favo’s inmiddels niet meer in De Leeszaal te vinden zijn?
  Vriendelijke groet!

  • leeszaal

   Beste Maggy,
   ik zal het even navragen bij de dames van de collectiegroep. Mochten we ze nog hebben of binnenkrijgen, weten we nu dat er een liefhebber voor is. Want dat is waar we naar kijken, zijn er nog lezers voor die ook de weg naar de Leeszaal weten te vinden.

   Groet,
   Maurice

   • leeszaal

    Beste Maggy,
    dit is het antwoord wat ik kreeg van de collectiegroep:
    De oude-bandjes-kast is er nog gewoon, op de plaats waar hij altijd gestaan heeft (recht tegenover de ingang, dus niet tegen de linkerwand). En Witte-Raven-pockets zijn (als we ze hebben, dus niet altijd) te vinden in de kast met oude kinderboeken die onbeperkt meegenomen mogen worden, helemaal achterin.

    Al met al dus nog steeds, als het er is, wat voor je te vinden in de Leeszaal.

    groet,
    Maurice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *