feb
1
za
Ausdauer: Die Mauer
feb 1 @ 20:00 – 22:15
Ausdauer: Die Mauer

‘Bevind ik mij midden in een uitzinnige volkshetze, zie ik mensen met voorhamers op de Muur in hakken. Noteer ik met trillende vingers: 23.52 u.’

Precies dertig jaar geleden viel de Berlijnse Muur en kwam er een onverwacht einde aan het eens zo machtige Sovjet Rijk.

In Die Mauer kijkt Ausdauer terug op de drie decennia na de val van de Muur door de ogen van de Russische KGB-agente Galina, bijgenaamd Die Mauer. Muziektheater op het scherpst van de snede over een wereldrijk dat viel, over het verlies van oude vijanden, de val van muren en het bouwen van nieuwe. In Die Mauer versmelten muziek, tekst en spel tot een rebelse kijk vol kleurrijke opstandigheid op de mens en de moderne geschiedenis. Een actuele voorstelling boordevol muziek waarin de spanningen tussen het nieuwe, op de puinhopen van de Sovjet-Unie gebouwde imperium van Poetin en de rest van Europa centraal staan.

Die Mauer is het derde en afsluitende deel van Ausdauer’s trilogie over de twintigste eeuw.

Toegang: € 10 en met Rotterdampas € 5,-

Tickets zijn vooraf hier te koop, maar tevens aan de deur.

feb
17
ma
Film- en debatavond over wonen
feb 17 @ 17:00 – 22:00
Film- en debatavond over wonen

Aktiegroep Oude Westen organiseert in de Leeszaal een film- en debatavond over de ontwikkelingen op de woningmarkt. Over prijsopdrijving door beleggers en manieren om de huur- en koopwoningen in het Oude Westen en in Rotterdam als geheel betaalbaar te houden.

Programma

17.00 – 18.30 uur: film Push.

In deze documentaire (Nederlands ondertiteld) wordt het werk gevolgd van Leilani Farha, de Speciale rapporteur voor het recht op huisvesting van de Verenigde Naties. Zij bezoekt over de hele wereld bewoners en wijken die last hebben van het offensief van beleggers en ze praat met activisten, gemeenteraadsleden, burgemeesters en regeringsleiders over wat ze kunnen doen om het Recht op Wonen te handhaven.

18.30 – 20.00 uur: tijd om na te praten en ergens iets te eten.

20.00 – 22.00:

column van Tineke Speksnijder (bareigenaar De Schouw & columniste van De Havenloods) over internationale huizenopkopers in Rotterdam West

lezing van Manuel Aalbers (sociaal geograaf en hoogleraar Universiteit Leuven) over de verschillende investeerders op de woningmarkt en de rol van de Nederlandse overheid.

Lezing van Vincent Kompier (stadssocioloog en Berlijnkenner) over acties en initiatieven van bewoners en een veranderend gemeentebeleid in Berlijn.

Zaaldiscussie onder leiding van Alia Azzouzi.