sep
28
za
Café NL 5 jaar
sep 28 @ 14:00 – 17:00
Café NL 5 jaar

Het leukste praatcafé van Rotterdam wordt 5 jaar en dat gaan we vieren!

Vanaf 14u begint het taalcafé met een lekker kopje koffie of thee – iedereen kan mee doen. Ken je nog iemand die twijfelt? Breng hem mee!

Vanaf 16u start het feest met muziek, eten & drinken en vele activiteiten zoals een workshop in Arabische kalligrafie, schilderen voor kinderen, een theaterstuk, comedy, live muziek en veel meer. Onze oud-studenten zijn er ook bij en vertellen graag hun verhaal.

Kom jij ook?
———————————————————
The nicest Language Café in Rotterdam turns 5 years old… time to celebrate!

The Language Café starts at 2 pm with a nice cup of coffee or tea – everyone can join. Do you know anyone thinking of participating? Bring them with you!

The party starts at 4 pm – with music, snacks & drinks and many activities such as a workshop in Arabic calligraphy, painting for children, theater, comedy, live music and much more. Our former students will join us as well and are happy to tell their story.

Will you be joining us?

sep
29
zo
liggen // steeg
sep 29 @ 17:00 – 19:00
liggen // steeg

Leeszaal Rotterdam West nodigt je van harte uit voor de presentatie van twee nieuwe boeken: liggen van Toine Horvers en Steeg van Arnold Schalks.

liggen bevat korte, bijna technische beschrijvingen van de lichaamshoudingen die Toine en zijn lief innamen bij het ontwaken. Steeg is een kroniek die de opkomst en neergang belicht van vijf Leidse mannen die door een onontkoombaar toeval tot elkaar veroordeeld werden.

Onder leiding van Hugo Bongers en Guus Vreeburg zullen de twee schrijvende beeldend kunstenaars een gesprek voeren over hun kijk op het schrijversvak en de ambachtelijke en conceptuele kanten daarvan.

Zondagmiddag 29 september: 17 uur

Steeg verschijnt op 13 september 2019 bij uitgeverij Primaverapers. liggen is een uitgave in eigen beheer

okt
3
do
Literaire Maaltijd: over schrijvers en dierenliefde
okt 3 @ 18:00 – 20:30
Literaire Maaltijd: over schrijvers en dierenliefde
Over schrijvers en dierenliefde

 

Recensent, blogger en boekverkoper Alek Dabrowski vertelt over schrijvers Frida Vogels, Koos van Someren en L.H. Wiener en hun dierenliefde. In een enthousiasmerend betoog geeft hij inzicht in het werk van de drie verscholen grootheden uit de Nederlandse literatuur. Het zijn geen schrijvers die in het middelpunt van de literaire belangstelling staan. Frida Vogels geeft zelfs nooit interviews. Wat zij wel delen is hun liefde voor dieren, ieder op een eigen manier. Helaas hebben zij nog iets gemeen. De drie worden weinig gelezen, terwijl zij behoren tot de top van de Nederlandse literatuur.

Alvast inlezen? Bezoek dan de blog van Alek Dabrowski en lees zijn besprekingen van het werk van deze schrijvers: http://uitgelezenboeken.blogspot.com

Maaltijd:
Om 18.00 wordt een maaltijd geserveerd door de Wereldvrouwen voor € 7,50. Deze kunt u tot één dag van tevoren bestellen bij Mieke Quasimodo: mieke@quasi-modo.nl

 

Lezing:
De lezingen beginnen om 19.00 en zijn gratis. Aanmelden is niet nodig
okt
5
za
The Big Draw
okt 5 @ 12:00 – 17:00

Op 5 oktober vindt The Big Draw Rotterdam plaats op het Rijnhoutplein.
We maken een ode aan de naamgever van het plein: Rigardus Rijnhout a.k.a. De Reus van Rotterdam. Hij werd ruim 2.35 meter en in 1959 overleed hij, op 36 jarige leeftijd. Met striptekenaars, kinderen, kunstenaars van Galerie Atelier Herenplaats en iedereen die ook van tekenen houdt maken we vrienden voor de reus. Met muziek en een masseur voor als je een lamme arm krijgt. Kom tekenen!

okt
10
do
Vorlesebühne – Melk bij de wijn – de boereneditie
okt 10 @ 20:15 – 22:15
Vorlesebühne - Melk bij de wijn - de boereneditie
Vorlesebühne – stand-up voorleestheater
 
Op bezoek bij een vriendin in Duitsland kom ik in de woonkamer een grote hoeveelheid vliegen tegen, vliegen die sentimentele herinneringen wekken. Ja, zo ben ik opgegroeid, woonkamer en keuken slechts enkele deuren verwijderd van de koeienstal. Ik noem altijd de katten, koeien, kippen. Maar er ontbrak altijd een schakel, ook continu de vliegen om me heen hebben mij gevormd tot de persoon die ik vandaag mag zijn.
 
Met Nyk de Vries, Mariska Vollering, Willem Claassen, Bernhard Christiansen
 
muziek: Heug
 
Toegang: € 10 (of € 5 met de Rotterdampas)
okt
17
do
Literaire Maaltijd: Over typografie en handschriften in prentenboeken
okt 17 @ 18:00 – 20:30
Literaire Maaltijd: Over typografie en handschriften in prentenboeken

Over typografie en handschriften in prentenboeken

Harriët van Reek, schrijfster van o.a. ‘De Avonturen van Lena Lena’ vertelt over haar fascinatie voor handschriften. Ze vertelt over typografie en handschrift in prentenboeken uit de 19e eeuw, over de invloed van deze boeken op haar werk en haar fascinatie voor letters.

Van Reek debuteerde in 1986 met eerder genoemd handgeschreven prentenboek, dat meteen een Gouden Griffel en een Vlag en Wimpel van de Penseeljury kreeg. Het handgeschreven kinderboek verscheen ook in het Japans. Verder maakte zij onder andere ‘Lettersoep’ (Gouden Penseel 2016), ‘Edith & Egon Schiele’, ‘Letterdromen met Do’ (Zilveren Penseel 2008) en Bokje (Zilveren Penseel 2002).

Haar kinderboeken vertonen een sterke harmonie van tekst en illustraties. Door het weglaten van details en het ontbreken van perspectief doen de tekeningen soms bedrieglijk kinderlijk aan. De verhalen zijn absurdistisch van karakter en zitten vol onverwachte, associatieve wendingen. Het prentenboek ‘De wonderlijke reis van twee eieren en een poppenkast’ maakte Van Reek vorig jaar samen met Geerten Ten Bosch, waarmee zij sinds 1990 het kunstenaarsduo ‘Banketje’ vormt. Inlezen op www.harrietvanreek.nl en www.banketje.nl

De formule is ongewijzigd:

Maaltijd: Om 18.00 wordt een maaltijd geserveerd door de Wereldvrouwen voor € 7,50. Deze kunt u tot één dag van tevoren bestellen bij Mieke Quasimodo: mieke@quasi-modo.nl

Lezing: De lezingen beginnen om 19.00 en zijn gratis. Aanmelden is niet nodig

okt
24
do
Literaire Maaltijd: Over Open ogen op ‘high-sensitive persons’ en sektedwang
okt 24 @ 18:00 – 20:30
Literaire Maaltijd: Over Open ogen op ‘high-sensitive persons’ en sektedwang

Ervaringsdeskundige Bianca van der Reijden vertelt over haar debuut ‘Open ogen’, dat handelt over hooggevoelige kinderen. Het leuk en vermakelijk geschreven werk uit 2017 bevat veel informatie over HSP.

‘High sensitive person’ wordt tegenwoordig in de psychiatrie niet langer beschouwd als een stoornis, maar als een persoonlijkheidseigenschap. Vanuit verschillende invalshoeken en ervaringen beschrijft de ‘sensi-therapeute’ in 14 korte fictie en non fictie verhalen het fenomeen.

Haar vorig jaar uitgegeven tweede boek ‘Manipulatie’ is een fictiedrama/thrillerroman, die zich afspeelt in een Amerikaanse sekte. In 2018 is het genomineerd voor The Indie Award voor auteurs, die zelf een boek uitgaven.

,,Negatieve geestelijke beïnvloeding kan verstrekkende gevolgen hebben in een mensenleven. Gelukkig is het niet mijn persoonlijk verhaal, hoewel ik in het leven genoeg manipulatieve ervaringen en personen heb meegemaakt om een voorstelling te kunnen maken van hoe het er in een sekte aan toe kan gaan,’’ aldus de schrijfster. Ze zal een tip opheffen van de sluier over het vervolgboek ‘Gerechtigheid’, waar ze nu aan werkt.

De formule is ongewijzigd:

Maaltijd: Om 18.00 wordt een maaltijd geserveerd door de Wereldvrouwen voor € 7,50. Deze kunt u tot één dag van tevoren bestellen bij Mieke Quasimodo: mieke@quasi-modo.nl

Lezing: De lezingen beginnen om 19.00 en zijn gratis. Aanmelden is niet nodig

okt
25
vr
PuntKomma Muziek: PROTEST
okt 25 @ 20:00 – 22:00

Achter ‘protest’ komt ‘song’ (en ‘mars’), en ze zijn allebei terug van weg geweest. Vijftig jaar geleden waren het bijvoorbeeld Billy Holiday met ‘Strange Fruit’, Bob Marley met ‘Get up, Stand up’. Theodorakis in Griekenland, Mahmoud Darwish in Palestina.

Op deze protestavond zoeken we in hedendaagse ‘protestsongs’ over de hele wereld naar historische referenties en zoemen we in op de tekst in relatie met muziek en beeld. Er is veel muziek, met uitleg. En wie weet, lukt het ons om een protestsong te maken voor de volgende klimaatmars.

okt
31
do
Literaire Maaltijd: Over transitie en vrouwelijkheid
okt 31 @ 18:00 – 20:30
Literaire Maaltijd: Over transitie en vrouwelijkheid

Flamboyante Bar-Bonaparte bezoekster Tess vertelt over het aangrijpende boek ‘Eindelijk vrouw’ van de Belgische tv-journaliste Bo Van Spilbeeck, die eerst als Boudewijn door het leven ging en bij de omroep werkte. Maar na een transitie als full-time-vrouw op tv verscheen. ,,Ik herkende mijzelf zo duidelijk in dit levensverhaal en zag paralellen met Bo, met haar gevoelens, haar dilemma’s en overwegingen. Zo’n drie jaar geleden kwam ik in dezelfde roller coaster terecht, toen ik de ongekende sensatie ontdekte van het dragen van vrouwenkleding. Hopelijk kan ik met mijn verhaal een beter beeld geven van deze wereld, waar het begrip man en vrouw niet zo duidelijk en scherp meer blijken gedefinieerd als we gewend zijn. Uit Cas werd Tess geboren en ik ging voortaan als part-time-vrouw door het leven. Daarover wil ik graag meer vertellen en over de overeenkomsten en verschillen met het leven van Bo. De wereld van de transgenders is zeer intrigerend en elke dag ontdek ik weer nieuwe aspecten daarvan. Ook heb ik ervaren, dat voor velen dit een volkomen onbekende wereld is, die nog vele geheimen in zich draagt,’’ aldus Tess.

De formule is ongewijzigd:

Maaltijd: Om 18.00 wordt een maaltijd geserveerd door de Wereldvrouwen voor € 7,50. Deze kunt u tot één dag van tevoren bestellen bij Mieke Quasimodo: mieke@quasi-modo.nl

Lezing: De lezingen beginnen om 19.00 en zijn gratis. Aanmelden is niet nodig

nov
2
za
GEDICHTEN OM ‘ONGEÏDENTIFICEERDE’ MENSEN TE HERINNEREN
nov 2 @ 15:30 – 16:30
GEDICHTEN OM ‘ONGEÏDENTIFICEERDE’ MENSEN TE HERINNEREN

Binnen het festival Dia de los Muertos (1-3 november) worden in Leeszaal Rotterdam West gedichten voorgedragen. Het thema van het festival, “hoe wil je herinnerd worden”, zal in de Leeszaal gaan over de ‘ongeïdentificeerde’ mensen die, hopend op een beter leven, zijn verdronken in de Middellandse Zee.

Would you tell me, sea,
why you still caress the land
that has made you a grave?
– Antoine Cassar

Naast poëzie is er muziek van Klaas Hekman. Als er mensen zijn die eigen gedichten of gedichten van anderen over dit thema willen voordragen, is daar ook ruimte voor.