dec
8
di
Deel je klimaatzorgen
dec 8 @ 00:00 – dec 18 @ 14:00
Deel je klimaatzorgen

De wereld is een tikkende tijdbom. We kunnen de klimaatverandering niet meer negeren. Er komt veel op ons af over hoe je duurzaam en milieubewust moet leven. Wij zijn Loes en Julia. We merken allebei dat de berichtgeving over klimaatproblemen een ontmoedigend effect op ons heeft. We vinden het lastig om ermee om te gaan en om onze eigen zorgen duidelijk te formuleren. We vragen ons af of meer mensen datzelfde gevoel hebben. Daarom zijn wij brieven gaan schrijven naar vreemden. We hebben er al 100 verstuurd en ook een paar antwoorden ontvangen! Het schrijven werkt voor ons verhelderend en we gunnen iedereen een manier om zijn/haar gedachten hierover kwijt te kunnen.

Wil jij je perspectief op het veranderende klimaat met onbekende anderen delen? In Leeszaal West kun je van 8 t/m 18 december aan de schrijftafel al je klimaatzorgen van je afschrijven in een brief aan een onbekend persoon in Rotterdam. Wij zorgen voor de bezorging en misschien krijg je wel post terug. We zouden het heel leuk vinden als je langskomt! Als je niet fysiek kunt komen, kun je ook meedoen via de website: www.vaneenvreemdevooreenvreemde.com .

 

dec
10
do
Literaire Maaltijd – Billy Shears
dec 10 @ 19:00 – 20:30
Literaire Maaltijd - Billy Shears

The memoirs of Billy Shears, de levenslange stand-in van Paul McCartney?

Beatle Paul McCartney leeft niet meer; hij kwam om bij een verkeersongeval in 1966. Een stand-in zou daarna zijn plaats hebben ingenomen en schreef daarover het boek ‘The Memoirs of Billy Shears’. Anna Penta bespreekt aan de hand van teksten, beelden en geluid de samenzwerings-theorie rond McCartney.  Paul McCartney werd opgevolgd door een valse ‘Paul’. Waar, of slechts één van de vele conspiracies rondom de Beatles en andere popiconen? William Shepherd, alias Billy Shears, schreef er in ieder geval een opmerkelijk overtuigend werk over, aldus Anna Penta.

De lezing begint om 19.00 uur en is gratis. Zo lang de horeca gesloten is, slaan we de maaltijd over.

dec
12
za
Poetry Slam Rotterdam – finale
dec 12 @ 19:30 – 22:00
Poetry Slam Rotterdam - finale
Het is zover!
De winnaars van de zes voorrondes en de twee wildcard-winnaars strijden tegen elkaar in deze finale. Beide finalisten mogen Rotterdam vertegenwoordigen op het NK Poetry Slam 2021 in Utrecht.
Poetry Slam gaat om poëzie, maar vooral ook om het publiek. Dat bepaalt namelijk de winnaar van de avond. Om een Poetry Slam te winnen, moet je dus niet alleen kunnen schrijven. Je moet het ook weten te brengen.
Finale: 12 december
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: In je eigen huis
Link: https://bit.ly/39b74Fh
Meeting ID: 817 0019 9313
N.B. Opnames worden gemaakt in Leeszaal West
Meer informatie: poetryslamrotterdam.nl
***
Poetry Slam Rotterdam wordt georganiseerd door Schaap op de Noordpool, Leeszaal Rotterdam West en Rdam Sound en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Gemeente Rotterdam, Erasmusstichting en Cultuurfonds Zuid-Holland.
Het prijzenpakket wordt gesponsord door Bosch & de Jong Boekverkopers, Poëziebus en Rdam Sound.

den door middel van een wildcard gekozen.

jan
14
do
Literaire Maaltijd – Gevangen verlangen
jan 14 @ 19:00 – 20:15
Literaire Maaltijd - Gevangen verlangen

De briefwisseling tussen Anton Tsjechov en Olga Knipper, zijn geliefde en later ook zijn vrouw, van 1898 tot zijn dood in 1904. Anton en Olga leefden lange perioden per jaar gescheiden.

Zij was ster-actrice en moest werken bij het gezelschap dat de stukken speelde die Anton zat te schrijven op de Krim (klimaat) vanwege z’n chronische tbc.

Vandaar de brieven, die gaan over elkaars verlangen en over het toneel natuurlijk.

Leesvoorstelling door De Onderneming.

Regie: Eddy Geerlings

Aanvang 19.00 uur

Duur: 5 kwartier.

Vanwege corona slaan we de maaltijd over.

jan
15
vr
PuntKomma Muziek: Ware naam @ Leeszaal Rotterdam West + online
jan 15 @ 19:30 – 22:00

What’s in a name? Identiteit, erkenning, zelfexpressie, trots, maar ook ongemak, vernedering. Op deze PuntKomma Muziekavond dwalen we met poëzie, muziek en verhalen door de hele wereld en zetten we de achtergrond op de voorgrond, om daar te blijven.

 

 

 

 

jul
1
do
Ze hebben mijn vader vermoord – een voorlezing met muziek
jul 1 @ 20:00 – 21:30
Ze hebben mijn vader vermoord - een voorlezing met muziek

‘Dit is het verhaal van mijn vaders leven en de gebeurtenissen die dat leven hebben verwoest, van zijn geboorte tot zijn naderende dood. Het is een poging om hem, en de wereld waarin hij leeft, te begrijpen. Dit is het verhaal van een man uit de arbeidersklasse, wiens verwachtingen, geluk, passies en dromen langzaam maar zeker verpletterd worden door de samenleving en de politiek. Dit is het verhaal van een man, of een persoon, waar het in de literatuur bijna nooit om draait.’ – Édouard Louis

Verteller:

Brecht Hermans – theatermaker/schrijver

Muziek:

Josué Amador – gitaar

Klaas Hekman – bassaxofoon/fluiten

Toegang gratis

Svp aanmelden via hannydejong@hotmail.com, 06 17710538

jul
3
za
Rijnhoutpleinfestival
jul 3 @ 13:00 – 17:00
Op zaterdagmiddag 3 juli organiseren de ondernemingen en organisaties rondom het plein voor de Leeszaal het jaarlijkse Rijnhoutpleinfestival. Met muziek, workshops, modeshow en buitenatelier.
De muziek is een productie van de werkgroep PuntKomma Muziek van de Leeszaal. Het hele levensliederenfestival, dat op 15 mei noodgedwongen online moest, wordt deze middag live met publiek opnieuw uitgevoerd.
sep
9
do
Literaire Maaltijd: Gevangen Verlangen
sep 9 @ 18:00 – 20:30
Literaire Maaltijd: Gevangen Verlangen

De Literaire Maaltijden gaan weer van start. Kom lekker eten van 18.00 tot 19.00 en schuif daarna aan voor een literair toetje.

We trappen dit seizoen af met ‘Gevangen Verlangen’ van De Onderneming.

De briefwisseling tussen Anton Tsjechov en Olga Knipper, zijn geliefde en later ook zijn vrouw, van 1898 tot zijn dood in 1904. Anton en Olga leefden lange perioden per jaar gescheiden.

Zij was ster-actrice en moest werken bij het gezelschap dat de stukken speelde die Anton zat te schrijven op de Krim (klimaat) vanwege z’n chronische tbc.

Vandaar de brieven, die gaan over elkaars verlangen en over het toneel natuurlijk.

Leesvoorstelling door De Onderneming.

Regie: Eddy Geerlings

Aanvang 19.00 uur

Duur: 5 kwartier.

De maaltijd wordt deze avond verzorgd door Hanny de Jong.

sep
12
zo
schrijfmarathon #5
sep 12 @ 13:30 – 18:00
schrijfmarathon #5

Zondag 12 september is er de Schrijfmarathon van Rotterdam. Editie numero 5 alweer, het eerste lustrum. Met Schrijfmarathon 010 openen Leeszaal Rotterdam West en De Schrijfschool – in de Week van Lezen en Schrijven – het nieuwe schrijfjaar. Een voorproeverij van het Rotterdamse schrijfcursusaanbod 2021-2022 met workshops Poëzie, Verhalen, Creatief, Columns en Schrijven met Humor.

De Schrijfmarathon is een gezellige voorproeverij van het rijke Rotterdamse schrijfaanbod. Op zondag 12 september van 13.30 tot 17.30 uur ontmoeten schrijvers en schrijfcursisten elkaar in Leeszaal Rotterdam West, Rijnhoutplein 3, 3014 TZ, Rotterdam. De workshops, het Voorleesfees – met voorlezen van eigen werk – en de borrel zijn volgens de coronamaatregelen ruim opgezet.

Carrie Jansen

De docenten tijdens de Schrijfmarathon zijn columnist Carrie Jansen, schrijver Bianca Boer, dichter Jan de Bas, schrijver/performer Edwin de Voigt en schrijfdocent Manou van de Zande. Creatiever krijg je ze niet.

Programma

Inloop is vanaf 13.30 uur. Vanaf 14.00 uur tot 18.30 uur zijn workshops, de borrel en het Voorleesfees. Kaartjes zijn € 25 per stuk en zijn te koop via de website van De Schrijfschool, www.deschrijfschool.com.

sep
24
vr
puntkomma muziek: Ware Naam
sep 24 @ 20:00 – 22:30
puntkomma muziek: Ware Naam

What’s in a name?

Identiteit, erkenning, zelfexpressie, trots, maar ook ongemak, vernedering. Op deze PuntKomma Muziekavond dwalen we met poëzie, muziek en verhalen door de hele wereld en zetten we de achtergrond op de voorgrond, om daar te blijven.