okt
25
vr
PuntKomma Muziek: PROTEST
okt 25 @ 20:00 – 22:00

Achter ‘protest’ komt ‘song’ (en ‘mars’), en ze zijn allebei terug van weg geweest. Vijftig jaar geleden waren het bijvoorbeeld Billy Holiday met ‘Strange Fruit’, Bob Marley met ‘Get up, Stand up’. Theodorakis in Griekenland, Mahmoud Darwish in Palestina.

Op deze protestavond zoeken we in hedendaagse ‘protestsongs’ over de hele wereld naar historische referenties en zoemen we in op de tekst in relatie met muziek en beeld. Er is veel muziek, met uitleg. En wie weet, lukt het ons om een protestsong te maken voor de volgende klimaatmars.

okt
31
do
Literaire Maaltijd: Over transitie en vrouwelijkheid
okt 31 @ 18:00 – 20:30
Literaire Maaltijd: Over transitie en vrouwelijkheid

Flamboyante Bar-Bonaparte bezoekster Tess vertelt over het aangrijpende boek ‘Eindelijk vrouw’ van de Belgische tv-journaliste Bo Van Spilbeeck, die eerst als Boudewijn door het leven ging en bij de omroep werkte. Maar na een transitie als full-time-vrouw op tv verscheen. ,,Ik herkende mijzelf zo duidelijk in dit levensverhaal en zag paralellen met Bo, met haar gevoelens, haar dilemma’s en overwegingen. Zo’n drie jaar geleden kwam ik in dezelfde roller coaster terecht, toen ik de ongekende sensatie ontdekte van het dragen van vrouwenkleding. Hopelijk kan ik met mijn verhaal een beter beeld geven van deze wereld, waar het begrip man en vrouw niet zo duidelijk en scherp meer blijken gedefinieerd als we gewend zijn. Uit Cas werd Tess geboren en ik ging voortaan als part-time-vrouw door het leven. Daarover wil ik graag meer vertellen en over de overeenkomsten en verschillen met het leven van Bo. De wereld van de transgenders is zeer intrigerend en elke dag ontdek ik weer nieuwe aspecten daarvan. Ook heb ik ervaren, dat voor velen dit een volkomen onbekende wereld is, die nog vele geheimen in zich draagt,’’ aldus Tess.

De formule is ongewijzigd:

Maaltijd: Om 18.00 wordt een maaltijd geserveerd door de Wereldvrouwen voor € 7,50. Deze kunt u tot één dag van tevoren bestellen bij Mieke Quasimodo: mieke@quasi-modo.nl

Lezing: De lezingen beginnen om 19.00 en zijn gratis. Aanmelden is niet nodig

nov
2
za
GEDICHTEN OM ‘ONGEÏDENTIFICEERDE’ MENSEN TE HERINNEREN
nov 2 @ 15:30 – 16:30
GEDICHTEN OM ‘ONGEÏDENTIFICEERDE’ MENSEN TE HERINNEREN

Binnen het festival Dia de los Muertos (1-3 november) worden in Leeszaal Rotterdam West gedichten voorgedragen. Het thema van het festival, “hoe wil je herinnerd worden”, zal in de Leeszaal gaan over de ‘ongeïdentificeerde’ mensen die, hopend op een beter leven, zijn verdronken in de Middellandse Zee.

Would you tell me, sea,
why you still caress the land
that has made you a grave?
– Antoine Cassar

Naast poëzie is er muziek van Klaas Hekman. Als er mensen zijn die eigen gedichten of gedichten van anderen over dit thema willen voordragen, is daar ook ruimte voor.

nov
7
do
Literaire Maaltijd: Kobus Carbon
nov 7 @ 18:00 – 20:30
Literaire Maaltijd: Kobus Carbon

Over voor gebruik geschudde poëzie voor neven en nichten

De Rotterdamse psychiater/dichter Kobus Carbon vertelt over gedichten voor neven en nichten. Schreef een bundel over dichten en het leven. Carbon begon tijdens zijn studie geneeskunde met het schrijven van poëzie. Sinds 2008 treedt hij op en was hij te vinden op diverse kleine en grote festivals in Nederland en België, zoals de Parade, Dichters in de Prinsentuin en Woordnacht. Hij kent de weg in New York, waar hij enige tijd woonde en ook regelmatig op het podium stond. Publiceerde in verschillende bundels en tijdschriften en in 2013 kwam zijn debuutbundel “Schudden voor gebruik” uit.

Carbon weet – volgens eigen zeggen – niet of hij nog steeds op zoek is naar zijn eigen schrijfstijl of dat zijn stijl volgens een natuurlijk proces verandert. Maar gebleven is in zijn poëzie de bijzondere belangstelling voor seks, filosofie, absurdisme en andere alledaagse rariteiten. Inlezen op zijn website www.kobuscarbon.nl

De formule van de Literaire Maaltijden is ongewijzigd:

Maaltijd: Om 18.00 wordt een maaltijd geserveerd door de Wereldvrouwen voor € 7,50. Deze kunt u tot één dag van tevoren bestellen bij Mieke Quasimodo: mieke@quasi-modo.nl

Lezing: De lezingen beginnen om 19.00 en zijn gratis. Aanmelden is niet nodig

nov
14
do
De Vorlesebühne: “ze hebben het weer van ons afgepakt!”
nov 14 @ 19:30 – 22:00
De Vorlesebühne: "ze hebben het weer van ons afgepakt!"

Een avond kort vreemd proza plus muziek: verwarrend, bijtend, grappig en ontroerend. Samenspel tussen schrijvers en muzikanten rond het thema: Ze hebben het weer van ons afgepakt.

DEZE EDITIE Met o.a. Eva Meijer, Sylvia Hubers, Bernhard Christiansen.

Muziek: C’est l’appareil qui fait la musique

RESERVEREN Reserveren voor een plekje op het Open Podium? Stuur een berichtje naar De Vorlesebühne op Facebook of via vorlesebuhne@gmail.com.

Tickets: € 10, met Rotterdampas € 5  (kassa aan de deur)

nov
16
za
Linux Presentation Day
nov 16 @ 10:00 – 16:00
Linux Presentation Day

Linux Presentation Day (LPD) is een gratis evenement waar iedereen kennis kan maken met het vrije (en gratis) besturings­systeem GNU/Linux.

Wat kun je doen?
Leren
Leer alles over GNU/Linux. De LPD-medewerkers vertellen je van alles over GNU/Linux uit eigen ervaring.

Proberen
Probeer GNU/Linux uit op onze computers. Er zijn verschillende computers met GNU/Linux aanwezig.
Probeer GNU/Linux uit op je eigen computer (zonder installatie). Dus neem je eigen laptop mee! Of je desktop, dat mag ook. De software en data op je computer blijven onveranderd.

Installeren
Installeer GNU/Linux op je eigen computer onder begeleiding van een LPD-medewerker. Zorg ervoor dat er geen bestanden op je computer staan die je wilt bewaren of maak een back-up van je bestanden. Maak een installatie-dvd of installatie-usb-stick, zodat je thuis zelf GNU/Linux kunt installeren. Neem zelf een lege dvd of usb-stick mee!

Win een Linux-computer!!!
Doe tijdens LPD mee met de prijsvraag en maak kans op een GNU/Linux-computer. Onder de deelnemers met het goede antwoord wordt een computer verloot, inclusief beeldscherm, toetsenbord en muis.

Kijk voor meer achtergrond en info op: http://www.reuf.nl/lpd/home.html

nov
20
wo
Boekpresentatie – Stadsvernieuwing in Rotterdam
nov 20 @ 20:00 – 22:00
Boekpresentatie - Stadsvernieuwing in Rotterdam

OMI presenteert van 20 november t/m 22 december de manifestatie West Side Stories. Met een tentoonstelling, stadsroutes, lezingen en filmavonden wordt de roemruchte stadsvernieuwing in het Oude Westen van Rotterdam belicht en tonen ontwerpers, kunstenaars en fotografen een nieuwe kijk op de wijk. 

De tentoonstelling geeft een beeld van de buurtprotesten met de posters, buurtkranten, strips en pamfletten van de Aktiegroep Oude Westen. In luisterfragmenten hoor je de verhalen van architecten, filmbeelden tonen de wijk van vroeger en interieurfoto’s laten de wijk anno 2019 zien. Je ziet op kaarten en plattegronden hoe er meer ruimte is gekomen in de wijk en geëxperimenteerd is met woonvormen. Architecten en critici geven een eigentijdse herwaardering aan deze periode in de tentoonstelling. Daarnaast brengen ArchitectuurMaken, Studio Verter, Charlie Koolhaas en Bart Isings het Oude Westen van nu in kaart op basis van verkenningen door de wijk.

De tentoonstelling is te zien bij OMI aan de Schietbaanstraat 21, buiten op het Rijnhoutplein en in het Hobokenpand aan het plein. OMI organiseert in het kader van West Side Stories een reeks lezingen, debatten en filmvertoningen die plaatsvinden in Leeszaal West. 

De eerste in de serie is de boekpresentatie van ‘Stadsvernieuwing in Rotterdam’ tijdens de opening van de tentoonstelling. In het nieuwe boek van nai010 uitgevers beschrijft Ben Maandag de ontwikkelingen in vijf stadsvernieuwingswijken en laat de betekenis ervan zien voor het tegenwoordige Rotterdam. 

Na deze eerste avond volgen er nog vier:

  • 27 november, 20.00 uur. West Side Stories: Anders Wonen: dubbelgesprek met Francine Houben en Nina Aalberts
  • 11 december, 20.00 uur, West Side Stories: Strijd om de stad. Film- en discussieavond
  • 12 december, 20.00 uur, West Side Stories: Stadsvernieuwing herzien. Expertprogramma
  • 18 december, 20.00 uur, West Side Stories, Streetwise, dubbelgesprek over stadsstraten
nov
21
do
Literaire Maaltijd: Lena Sukhoviy
nov 21 @ 18:00 – 20:30
Literaire Maaltijd: Lena Sukhoviy
De uit de voormalige Sovjet-Unie afkomstige Rotterdamse Lena Sukhoviy vertelt over haar nog af te ronden boek over Tjernobyl met haar persoonlijke geschiedenis en beleving van de kernramp.

“Op een dag wordt je leven op zijn kop gezet, maar jij weet het nog niet. Alles is nog steeds hetzelfde, maar het zal niet meer hetzelfde zijn. Jij verliest alles wat belangrijk is voor jou: je spullen, mensen, huis, alles wat in je leven was. Maar het belangrijkste: jij verliest je wortels. En wie ben je, als je lichaam een tijdbom wordt?’’

Vertoond wordt een enkele jaren geleden gemaakte documentairefilm met Engelse ondertiteling over haar indrukwekkende geschiedenis van de ook aanwezige regisseur Maksims Kačanovs. Daarna beantwoorden de twee vragen en gaan ze in gesprek met het publiek.

De regisseur: ,,Als Lena haar huis moet verlaten, realiseert ze zich nog niet dat ze haar wortels zal verliezen. Vele jaren van haar leven lopen anders en het omgaan met wat er gebeurd is, drijft haar tot een zoektocht en het afsluiten van een groot hoofdstuk in haar leven. Haar verhaal heeft mijn bezoek aan de zone verandert in een zoektocht en een artistieke uitdaging. Begonnen als een wens om een heel speciale plaats te bezoeken en niet om een film te maken. Toen mijn moeder over de bestemming van de reis hoorde, stelde ze me voor aan het hoofdpersonage in hoop dat haar verhaal me zou beletten om te gaan.’’

De formule is ongewijzigd:

Maaltijd: Om 18.00 wordt een maaltijd geserveerd door de Wereldvrouwen voor € 7,50. Deze kunt u tot één dag van tevoren bestellen bij Mieke Quasimodo: mieke@quasi-modo.nl

Lezing: De lezingen beginnen om 19.00 en zijn gratis. Aanmelden is niet nodig

nov
25
ma
Krystyna Bunii: Practising Punk Ethnography
nov 25 @ 19:00 – 21:00
Krystyna Bunii: Practising Punk Ethnography

Khrystyna Bunii is an activist and archivist based in Nadvirna, Hutsulshchyna, an ethnic region of western Ukraine. Hutsul people are a semi-nomadic cross border ethnic group living in the Prut river valley and around Chornohora mountain range in the Ukrainian Carpathians. Throughout regular field trips she engages with personal archives and scans photographs from inhabitants of Hutsul villages. Additionally, she looks into various visual online archives and researches historical audio recordings. She shares her research through exhibitions, on Instagram at instagram.com/carpathiancult/, and on Soundcloud at soundcloud.com/carpathiancult.

Bunii is primarily a solo traveler, and is not affiliated with any institution, nor does she follow academic requirements for her research. Traversing her home region, Bunii’s methodology favours face-to-face encounters. These meetings take the form of a cultural exchange, and create interconnections, with Buni able to make links between people and groups that would be invisible without the archive. She regularly finds herself persuading people of the value of their photographs and of a shared cultural record.

About the talk:
Bunii will speak about her practice in the context of self-identification and ways of relating to one’s own culture and locale. Through stories and excerpts from her photographic archives, she will consider both the history of Hutsul culture and her own position within it. As a transnational ethnic group that has often been subjected to larger political forces, Hutsul modes of living and self-identification have regularly diverged from the fatigued concepts of national borders and citizenship, an attitude which Bunii reflects in her practice. As such, she will also speculate on radical modes of cohabitation based on communal values in the rural areas at the times of global urbanisation, climate crisis and migration from native lands.

This event is organised by Marta Hryniuk as part of artist’s film & research project on contested borders and re-imagining places of belonging/co-existence beyond nation states based on a historical example of Eastern Galicia.

Kindly supported by CBK Rotterdam.

nov
27
wo
West Side Stories: Anders Wonen
nov 27 @ 20:00 – 22:00
West Side Stories: Anders Wonen

OMI presenteert van 20 november t/m 22 december de manifestatie West Side Stories. Met een tentoonstelling, stadsroutes, lezingen en filmavonden wordt de roemruchte stadsvernieuwing in het Oude Westen van Rotterdam belicht en tonen ontwerpers, kunstenaars en fotografen een nieuwe kijk op de wijk. 

De tentoonstelling geeft een beeld van de buurtprotesten met de posters, buurtkranten, strips en pamfletten van de Aktiegroep Oude Westen. In luisterfragmenten hoor je de verhalen van architecten, filmbeelden tonen de wijk van vroeger en interieurfoto’s laten de wijk anno 2019 zien. Je ziet op kaarten en plattegronden hoe er meer ruimte is gekomen in de wijk en geëxperimenteerd is met woonvormen. Architecten en critici geven een eigentijdse herwaardering aan deze periode in de tentoonstelling. Daarnaast brengen ArchitectuurMaken, Studio Verter, Charlie Koolhaas en Bart Isings het Oude Westen van nu in kaart op basis van verkenningen door de wijk.

De tentoonstelling is te zien bij OMI aan de Schietbaanstraat 21, buiten op het Rijnhoutplein en in het Hobokenpand aan het plein. OMI organiseert in het kader van West Side Stories een reeks lezingen, debatten en filmvertoningen die plaatsvinden in Leeszaal West. 

Tijdens deze tweede avond vertellen twee architecten over hun eerste gerealiseerde project, allebei in het Oude Westen. Francine Houben (Mecanoo) over het baanbrekende project aan het Kruisplein waarmee ze als student begin jaren tachtig een prijsvraag won. Nina Aalbers (ArchitectuurMaken) over haar huis in de Gouvernestraat dat in 2016 is gebouwd met bakstenen die uit bouwafval zijn gemaakt. Daarna gaan ze met elkaar in gesprek o.l.v. Bas van der Pol (Architectuur Instituut Rotterdam) over de betekenis van deze projecten voor hun overige werk.

De voertaal van deze avond is Nederlands. Tickets incl. een drank €5,-

Na deze avond volgen er nog drie:

  • 11 december, 20.00 uur, West Side Stories: Strijd om de stad. Film- en discussieavond
  • 12 december, 20.00 uur, West Side Stories: Stadsvernieuwing herzien. Expertprogramma
  • 18 december, 20.00 uur, West Side Stories, Streetwise, dubbelgesprek over stadsstraten