okt
24
do
Literaire Maaltijd: Over Open ogen op ‘high-sensitive persons’ en sektedwang
okt 24 @ 18:00 – 20:30
Literaire Maaltijd: Over Open ogen op ‘high-sensitive persons’ en sektedwang

Ervaringsdeskundige Bianca van der Reijden vertelt over haar debuut ‘Open ogen’, dat handelt over hooggevoelige kinderen. Het leuk en vermakelijk geschreven werk uit 2017 bevat veel informatie over HSP.

‘High sensitive person’ wordt tegenwoordig in de psychiatrie niet langer beschouwd als een stoornis, maar als een persoonlijkheidseigenschap. Vanuit verschillende invalshoeken en ervaringen beschrijft de ‘sensi-therapeute’ in 14 korte fictie en non fictie verhalen het fenomeen.

Haar vorig jaar uitgegeven tweede boek ‘Manipulatie’ is een fictiedrama/thrillerroman, die zich afspeelt in een Amerikaanse sekte. In 2018 is het genomineerd voor The Indie Award voor auteurs, die zelf een boek uitgaven.

,,Negatieve geestelijke beïnvloeding kan verstrekkende gevolgen hebben in een mensenleven. Gelukkig is het niet mijn persoonlijk verhaal, hoewel ik in het leven genoeg manipulatieve ervaringen en personen heb meegemaakt om een voorstelling te kunnen maken van hoe het er in een sekte aan toe kan gaan,’’ aldus de schrijfster. Ze zal een tip opheffen van de sluier over het vervolgboek ‘Gerechtigheid’, waar ze nu aan werkt.

De formule is ongewijzigd:

Maaltijd: Om 18.00 wordt een maaltijd geserveerd door de Wereldvrouwen voor € 7,50. Deze kunt u tot één dag van tevoren bestellen bij Mieke Quasimodo: mieke@quasi-modo.nl

Lezing: De lezingen beginnen om 19.00 en zijn gratis. Aanmelden is niet nodig

okt
25
vr
PuntKomma Muziek: PROTEST
okt 25 @ 20:00 – 22:00

Achter ‘protest’ komt ‘song’ (en ‘mars’), en ze zijn allebei terug van weg geweest. Vijftig jaar geleden waren het bijvoorbeeld Billy Holiday met ‘Strange Fruit’, Bob Marley met ‘Get up, Stand up’. Theodorakis in Griekenland, Mahmoud Darwish in Palestina.

Op deze protestavond zoeken we in hedendaagse ‘protestsongs’ over de hele wereld naar historische referenties en zoemen we in op de tekst in relatie met muziek en beeld. Er is veel muziek, met uitleg. En wie weet, lukt het ons om een protestsong te maken voor de volgende klimaatmars.

okt
31
do
Literaire Maaltijd: Over transitie en vrouwelijkheid
okt 31 @ 18:00 – 20:30
Literaire Maaltijd: Over transitie en vrouwelijkheid

Flamboyante Bar-Bonaparte bezoekster Tess vertelt over het aangrijpende boek ‘Eindelijk vrouw’ van de Belgische tv-journaliste Bo Van Spilbeeck, die eerst als Boudewijn door het leven ging en bij de omroep werkte. Maar na een transitie als full-time-vrouw op tv verscheen. ,,Ik herkende mijzelf zo duidelijk in dit levensverhaal en zag paralellen met Bo, met haar gevoelens, haar dilemma’s en overwegingen. Zo’n drie jaar geleden kwam ik in dezelfde roller coaster terecht, toen ik de ongekende sensatie ontdekte van het dragen van vrouwenkleding. Hopelijk kan ik met mijn verhaal een beter beeld geven van deze wereld, waar het begrip man en vrouw niet zo duidelijk en scherp meer blijken gedefinieerd als we gewend zijn. Uit Cas werd Tess geboren en ik ging voortaan als part-time-vrouw door het leven. Daarover wil ik graag meer vertellen en over de overeenkomsten en verschillen met het leven van Bo. De wereld van de transgenders is zeer intrigerend en elke dag ontdek ik weer nieuwe aspecten daarvan. Ook heb ik ervaren, dat voor velen dit een volkomen onbekende wereld is, die nog vele geheimen in zich draagt,’’ aldus Tess.

De formule is ongewijzigd:

Maaltijd: Om 18.00 wordt een maaltijd geserveerd door de Wereldvrouwen voor € 7,50. Deze kunt u tot één dag van tevoren bestellen bij Mieke Quasimodo: mieke@quasi-modo.nl

Lezing: De lezingen beginnen om 19.00 en zijn gratis. Aanmelden is niet nodig

nov
7
do
Literaire Maaltijd: Kobus Carbon
nov 7 @ 18:00 – 20:30
Literaire Maaltijd: Kobus Carbon

Over voor gebruik geschudde poëzie voor neven en nichten

De Rotterdamse psychiater/dichter Kobus Carbon vertelt over gedichten voor neven en nichten. Schreef een bundel over dichten en het leven. Carbon begon tijdens zijn studie geneeskunde met het schrijven van poëzie. Sinds 2008 treedt hij op en was hij te vinden op diverse kleine en grote festivals in Nederland en België, zoals de Parade, Dichters in de Prinsentuin en Woordnacht. Hij kent de weg in New York, waar hij enige tijd woonde en ook regelmatig op het podium stond. Publiceerde in verschillende bundels en tijdschriften en in 2013 kwam zijn debuutbundel “Schudden voor gebruik” uit.

Carbon weet – volgens eigen zeggen – niet of hij nog steeds op zoek is naar zijn eigen schrijfstijl of dat zijn stijl volgens een natuurlijk proces verandert. Maar gebleven is in zijn poëzie de bijzondere belangstelling voor seks, filosofie, absurdisme en andere alledaagse rariteiten. Inlezen op zijn website www.kobuscarbon.nl

De formule van de Literaire Maaltijden is ongewijzigd:

Maaltijd: Om 18.00 wordt een maaltijd geserveerd door de Wereldvrouwen voor € 7,50. Deze kunt u tot één dag van tevoren bestellen bij Mieke Quasimodo: mieke@quasi-modo.nl

Lezing: De lezingen beginnen om 19.00 en zijn gratis. Aanmelden is niet nodig

nov
14
do
De Vorlesebühne: “ze hebben het weer van ons afgepakt!”
nov 14 @ 19:30 – 22:00
De Vorlesebühne: "ze hebben het weer van ons afgepakt!"

Een avond kort vreemd proza plus muziek: verwarrend, bijtend, grappig en ontroerend. Samenspel tussen schrijvers en muzikanten rond het thema: Ze hebben het weer van ons afgepakt.

DEZE EDITIE Met o.a. Eva Meijer, Sylvia Hubers, Bernhard Christiansen.

Muziek: C’est l’appareil qui fait la musique

RESERVEREN Reserveren voor een plekje op het Open Podium? Stuur een berichtje naar De Vorlesebühne op Facebook of via vorlesebuhne@gmail.com.

Tickets: € 10, met Rotterdampas € 5  (kassa aan de deur)

nov
16
za
Linux Presentation Day
nov 16 @ 10:00 – 16:00
Linux Presentation Day

Linux Presentation Day (LPD) is een gratis evenement waar iedereen kennis kan maken met het vrije (en gratis) besturings­systeem GNU/Linux.

Wat kun je doen?
Leren
Leer alles over GNU/Linux. De LPD-medewerkers vertellen je van alles over GNU/Linux uit eigen ervaring.

Proberen
Probeer GNU/Linux uit op onze computers. Er zijn verschillende computers met GNU/Linux aanwezig.
Probeer GNU/Linux uit op je eigen computer (zonder installatie). Dus neem je eigen laptop mee! Of je desktop, dat mag ook. De software en data op je computer blijven onveranderd.

Installeren
Installeer GNU/Linux op je eigen computer onder begeleiding van een LPD-medewerker. Zorg ervoor dat er geen bestanden op je computer staan die je wilt bewaren of maak een back-up van je bestanden. Maak een installatie-dvd of installatie-usb-stick, zodat je thuis zelf GNU/Linux kunt installeren. Neem zelf een lege dvd of usb-stick mee!

Win een Linux-computer!!!
Doe tijdens LPD mee met de prijsvraag en maak kans op een GNU/Linux-computer. Onder de deelnemers met het goede antwoord wordt een computer verloot, inclusief beeldscherm, toetsenbord en muis.

Kijk voor meer achtergrond en info op: http://www.reuf.nl/lpd/home.html

nov
21
do
Literaire Maaltijd: Lena Sukhoviy
nov 21 @ 18:00 – 20:30
Literaire Maaltijd: Lena Sukhoviy
De uit de voormalige Sovjet-Unie afkomstige Rotterdamse Lena Sukhoviy vertelt over haar nog af te ronden boek over Tjernobyl met haar persoonlijke geschiedenis en beleving van de kernramp.

“Op een dag wordt je leven op zijn kop gezet, maar jij weet het nog niet. Alles is nog steeds hetzelfde, maar het zal niet meer hetzelfde zijn. Jij verliest alles wat belangrijk is voor jou: je spullen, mensen, huis, alles wat in je leven was. Maar het belangrijkste: jij verliest je wortels. En wie ben je, als je lichaam een tijdbom wordt?’’

Vertoond wordt een enkele jaren geleden gemaakte documentairefilm met Engelse ondertiteling over haar indrukwekkende geschiedenis van de ook aanwezige regisseur Maksims Kačanovs. Daarna beantwoorden de twee vragen en gaan ze in gesprek met het publiek.

De regisseur: ,,Als Lena haar huis moet verlaten, realiseert ze zich nog niet dat ze haar wortels zal verliezen. Vele jaren van haar leven lopen anders en het omgaan met wat er gebeurd is, drijft haar tot een zoektocht en het afsluiten van een groot hoofdstuk in haar leven. Haar verhaal heeft mijn bezoek aan de zone verandert in een zoektocht en een artistieke uitdaging. Begonnen als een wens om een heel speciale plaats te bezoeken en niet om een film te maken. Toen mijn moeder over de bestemming van de reis hoorde, stelde ze me voor aan het hoofdpersonage in hoop dat haar verhaal me zou beletten om te gaan.’’

De formule is ongewijzigd:

Maaltijd: Om 18.00 wordt een maaltijd geserveerd door de Wereldvrouwen voor € 7,50. Deze kunt u tot één dag van tevoren bestellen bij Mieke Quasimodo: mieke@quasi-modo.nl

Lezing: De lezingen beginnen om 19.00 en zijn gratis. Aanmelden is niet nodig