Literaire Maaltijd – Willem van Hildegaersberch bracht leven aan het Hof van Holland – 9 mei

Cultuurkenner Marius Heijenk opent de nieuwe serie Literaire Maaltijden met een verhaal over de oudste (bekende) ‘Rotterdamse’ dichter, Willem van Hildegaersberch. Geboren in 1350 in Hillegersberg, destijds een dorp met 120 huizen op een zandheuvel in het veengebied langs de Rotte. Het dorpje was gebouwd rond de burcht en de kerk, die beiden in 1426 werden verwoest door de legers van Jacoba van Beieren tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. Hillegersberg is pas in 1941 door Rotterdam opgeslokt

Willem van Hillegaersberch was een dichter van korte gedichten (‘’sproken’’), waarin hij onder andere het machtsmisbruik van de adel en de geestelijkheid hekelt en het opneemt voor de gewone man. Bewaard bleven 120 gedichten; geen enkele andere middeleeuwse dichter komt daarbij in de buurt. Met zijn gedichten trad hij onder meer op vooraanstaande abdijen in Egmond en Rijnsburg , voor de stadsbesturen van Middelburg en Utrecht. Hij was ook een graag geziene gast aan het Hof van Holland, zowel in Haarlem als aan het Binnenhof in Den Haag, waar hij tussen 1383 en 1403 regelmatig optrad als sprookspreker.

Donderdag 9 mei, 19.00 uur. Toegang gratis. Om 18 uur wordt een maaltijd geserveerd door de Wereldvrouwen. Kosten: € 7,50. Voor deze maaltijd kunt u zich tot uiterlijk één dag van te voren aanmelden bij mieke@quasi-modo.nl. En graag contant geld meenemen.